HOME                   ABOUT                                              CONTACT︎︎            
HOME, ABOUT

Melis Ugurlu (b.1993, Istanbul) is an architectural designer, writer, and editor based in London. She currently works independently and collaboratively on projects that span interior and furniture design, research and publications, and exhibitions and installations. Melis is an editor at the Avery Review and was a curator at the 2021 Venice Architecture Biennale, for the Pavilion of Turkey titled Architecture as Measure and led by Neyran Turan.

︎︎︎More 

SELECTED WORK:

Architecture, Interior

︎︎︎The Sloane Street Deli
︎︎︎Christian Louboutin, La Salvada House

Curatorial, Exhibition, Research

︎︎︎The Pavilion of Turkey, Venice Architecture Biennale 2021
︎︎︎Museum of Lost Volumes
︎︎︎STRAIT, SALT Gallery 

Editorial

︎︎︎The Avery Review
︎︎︎PLAT 6.0 Absence
︎︎︎PLAT 5.5 Re:License
︎︎︎CLOG x Artificial Intelligence

Writing

︎︎︎The Elephant in the Gallery
︎︎︎RSVP for Location
︎︎︎The Culture of the Ephemeral, Conglomerate, and Transient
︎︎︎New York Review of Architecture Dispatch: Bowery

Objects

︎︎︎Pliable: Bag as Billboard
︎︎︎3 Feet Deep Records


Christian Louboutin La Salvada House

Type: Residential
Position:
Architectural Design Lead
Year:
2023, completed


Featured Press: The New York Times 

Set on the hillside on the coast of Portugal, La Salvada House is the guest villa, designed for the French fashion designer Christian Louboutin’s complex in the village of Melides. The architectural and interior project is by Tarek Shamma Design Consultancy and the house is built on a three-point brief: hang a 9m wide painting, preserve the ancient prickly pear cactus on site, and respect the outline of the pre-existing ruins. 

The design uses traditional building techniques and local materials in less conventional ways, weaving together tiles, textiles, and textures to shape the overall character of the space. Embracing the landscape the villa is situated in, the volume and shape of the plan is (in)formed through hugging the cactus tree that sits at the center of the house. In the overall spatial design of the house, steps become a tool to organize space, creating different levels and layers for nooks, resting, storage, and even as a visual element in the case of the stair area that lead up to the roof.










 
MELIS UGURLU ©2023                          CONTACT︎︎